torstai 22. maaliskuuta 2018

Mediakatsaus

Joseph L. Bishopiin liittyviin hyväksikäyttösyytöksiin on nyt tartuttu myös rapakon takana mediassa. Asiasta ovat kirjoittaneet mm. Salt Lake Tribune, New York Times, Religion News Service, KUTV, Daily Herald, Fox News, San Francisco Chronicle, Deseret News ja Seattle Times.

New York Timesin, Seattle Timesin ja Fox Newsin kirjoittamien juttujen taustamateriaalina on Associated Pressin julkaisema juttu, joten ne ovat sisällöllisesti lähellä toisiaan. Fox Newsin jutussa Joseph L. Bishopin poika Greg puolustaa isäänsä esittämällä väitteen, että isä on joutunut väärien syytösten uhriksi.
Greg Bishop, the adult son of Joseph Bishop, said his father vehemently denies the allegations and is a victim of a woman who has falsely accused men of sexual assault.
Religion News Servicen jutussa Greg Bishop hyökkää syytöksiä esittävää naista kohtaan vielä jyrkemmin sanakääntein.
Bishop’s son Greg, a lawyer, released a statement and copies of police reports that cast doubt on the credibility of the accuser, saying she “has a long history of false accusations and criminal activity.” The documents suggest the accuser may have been previously involved in cases of fraud and identity theft.
Greg Bishopin taktiikka näyttääkin olevan syytöksiä esittävän mahdollisen rikoksen uhrin vähättely, mustamaalaaminen ja persoonan tuhoaminen.

Kirkon virallisessa tiedotteessa, jota käsittelin eilen, mainittu kirkon paikallisjohdon ilmoitus poliisille vuonna 2010 ei näemmä koskenutkaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä syytöksiä. New York Times mainitsee aiheesta näin:
The police department didn't investigate the alleged sexual assault, but it did look into a threat the woman made against Bishop, Lt. Britt Smith said. No arrests were made.
Tämä luonnollisesti herättää kysymyksiä siitä, miksi kirkon PR-osasto antoi ymmärtää tiedotteessaan, että poliisikin olisi tutkinut seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyviä syytöksiä jo 2010. Mielestäni PR-osaston kynäilemä tiedote on harhaanjohtava ja sellaisena luokiteltava epärehelliseksi.

Tapauksen saama mediahuomio on ollut niin merkittävää, että kirkon omistama Deseret News oli myös pakotettu julkaisemaan jutun tapauksesta. Merkillepantavaa Deseret Newsin artikkelissa oli, että siihen oli sisällytetty kommentti, jonka mukaan Joseph Bishop olisi asetettu syytteeseen, jos tapaus olisi tullut poliisin tietoon ennen rikoksen vanhenemista.
"I have no reason to doubt the victim’s disclosure, and would have likely prosecuted Mr. Bishop but for the expiration of the statute of limitations," deputy Utah County attorney David Sturgill told University Police. He said the statute of limitations for the undisclosed charge expired after four years.
Muutoin Deseret News on jutussaan antanut enemmän tilaa Greg Bishopille isänsä puolustamiseen ja mahdollisen rikoksen uhrin mustamaalaamiseen kuin muut uutispalvelut.

Ehkäpä ansiokkaimman artikkelin tarjoilee kuitenkin Peggy Fletcher Salt Lake Tribunesta. Fletcher kirjoitaa kuinka BYU:n poliisin julkaiseman raportin mukaan Joseph Bishop on myöntänyt vieneensä nuoren naisen MTC:n kahvion takahuoneeseen ja pyytänyt tätä näyttämään tissit, johon nuori nainen oli suostunut. BYU:n poliisi haastatteli Joseph Bishopia joulukuussa 2017 pari päivää MormonLeaksin julkaiseman tallenteen nauhoittamisen jälkeen.
A former president of the LDS Missionary Training Center has admitted that he took a young woman into a small room at the Provo campus in 1984 and asked to see her breasts, according to a report released Wednesday by Brigham Young University police.
Fletcher jatkaa kuinka tallenteella Bishop luonnehtii itseään seksuaalisaalistajaksi ja tekopyhäksi.

Nauhoitteen tallentanut nainen myös kieltää Salt Lake Tribunen artikkelissa vuotaneensa tallenteen MormonLeaksille. Hän kertoo jakananeensa tallenteen useille henkilöille, joista joku on vuotanut sen MormonLeaksille ilman hänen lupaansa ja että vuodolla on mahdollisia kielteisiä vaikutuksia kirkon kanssa käytäviin sopimusneuvotteluihin.
She had shared the recording with several people, she said, and someone gave it to MormonLeaks without her consent.

She said the release may have undermined settlement negotiations she was having with Mormon officials.
Sitä, että kirkko neuvottelee sopimuksesta mahdollisen uhrin kanssa, en ihmettele, sillä MAP-kirkko on vuosien saatossa sopinut hiljaiseksi seksuaalisen hyväksikäytön uhreja oikeuteen päätyneissä tapauksissa sadoilla miljoonilla dollareilla.

Greg Bishopin ristiretki isänsä puolustamiseen jatkuu myös Salt Lake Tribunessa, joskin Fletcher näyttää siivonneen kärkevimmät syytökset Gregin puheista.

Peggy Fletcher oli Salt Lake Tribunen juttuun tehnyt hyvää taustatyötä ja etsinyt piispan, jolle nainen oli seksuaalisesta ahdistelustaan kertonut vuonna 1987.
But the bishop, who asked not to be named, said in an interview with The Tribune that he didn’t believe her, nor did he tell any superiors.

”I felt the allegations were groundless,” he recalled this week. “They were so farfetched and not internally logical.”

It takes a lot of vetting for a man to be approved for a position like MTC president, the Mormon lay leader said, “which made her story very hard to believe.”
Nimettömäksi jäävä piispa ei siis uskonut kun nuori MTC:ssä lähetyssaarnaajaksi kouluttautuva nainen tuli hänen luokseen kertomaan kokemastaan seksuaalisesta ahdistelusta. Piispa ei koskaan raportoinut asiaa eteenpäin, koska piti nuoren naisen kertomuksia kaukaa haetuilta, epäloogisina uskomattomina ja koska hänen mielestään MTC:n henkiölkunta seulotaan "niin tarkkaan" ennen nimittämistä.

Piispan kommenteista ja asenteista heijastuukin MAP-kirkon suurin ongelma. Maallikkopapit ja -piispat eivät ole päteviä käsittelemään jäsenten vakavia ongelmia ja kohtaamaan traumatisoituneita uhreja. Ahdistelun tai hyväksikäytön uhria ei uskota, koska heidän kokemansa kauhut eivät vastaa niitä mielikuvia ja uskomuksia joita näillä maallikoilla on kirkkoon tai sen jäseniin liittyen. Mahdolliset ongelmat lakaistaan maton alle kehottamalla uhri vaikenemaan ja antamaan anteeksi. Lisäksi uhria saatetaan syyllistää kertomalla hänelle kuinka hän on vain kuvitellut koko jutun, liiottelee tai hän on muuten vain jollain tavalla ymmärtänyt asiat väärin. Mahdollista uhria kohdellaan siis hyvin samankaltaisesti kuin miten Greg Bishop nyt puolustaa isäänsä ja mahdollisesta rikollisesta muovaillaan "viaton perusteettomien syytösten kohteeksi joutunut uhri."

Ei siis ole ihme, että tämä tapaus on nostanut voimakkaan someraivomyrskyn. Suojellakseen mainettaan kirkko on pyrkinyt painamaan asian villaisella yrittäen neuvotella mahdollisen uhrin kanssa sopimusta, jolla tapaus olis haudattu julkisuudesta. Kirkon virallinen tiedote suhtautuu mahdolliseen uhriin väheksyvästi, samalla kun Greg Bishop muiden kirkon jäsenten säestämänä hyökkää mahdollisen uhrin kimppuun kuin susilauma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti