perjantai 24. marraskuuta 2017

Uskonnot ja ylikansoitus

Muutama päivä sitten Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin, jossa todettiin kuinka maailma tarvitsisi väetösopimuksen. Artikkeli antaa synkän kuvan maapallon tulevaisuudesta ja viittaa BioSciencessä julkaistuun varoitukseen, jonka on allekirjoittanut yli 15 000 tutkijaa. Julkilausumassaan tutkijat toteavat, että maapallon biosfääri ei yksinkertaisesti kestä kovin pitkään jatkuvaa väestönkasvua. Julkilausumassa on kuitenkin yksi vakava puute, se ei mainitse sanallakaan uskontoja tai uskonnollisia johtajia. Julkilausuma on osoitettu poliittisille päättäjille ja kansalaisille. Unohtamalla kokonaan julkilausumasta uskonnot, jätettiin maailman vaikutusvaltaisimpiin kuuluvat yhteisöt pois julkilausuman piiristä.

Ilmastonmuutos on jo jollain tasolla tiedostettu uskonnollisissa piireissä vakavaksi ongelmaksi. Tästä oli osoituksena Paavi Franciscusin parin vuoden takainen ulostulo, jossa paavi sanoo sisällyttävänsä ilmastonmuutoksen torjumisen katolisen kirkon oppiin. Samaisessa ulostulossaan paavi kuitenkin totesi ristiriitaisesti:
Hänen mielestään väestönkasvu ei ole maailman luonnon tuhoutumisen perusongelma, vaan ihmisen ajattelematon toiminta, joka riistää luonnonvaroja.
Ja tämä kielteinen asenne ehkäisyyn onkin juuri yksi suurimmista ongelmista. Ilmastonmuutokseen vaikuttaminen onnistuu parhaiten jos säädellään syntyvyyttä. Jos maailman väkiluku saataisiin laskuun, vähentyisi kulutus automaattisesti ja pienempi ihmiskunta voisi ylläpitää omaa elintasoaan kunhan globaali kulutus suhteutetaan järkevästi maapallon kantokykyyn. Väestökasvun rajoittaminen ja jopa väestömäärän kääntyminen laskuun olisi maapallon biosfrääsin kannalta toivottavaa.

Maailman uskonnollisten johtajien mielipiteillä ja saarnoilla on merkittävä vaikutus maailmassa ja valitettavan moni uskonnollinen johtaja suhtautuu hyvin kielteisesti ehkäisyyn. Kotimaista mallia näyttää voimakkaimmin vanhoillislestadiolaisen liikkeen papisto, joka saarnaa vuodesta toiseen ehkäisyä ja perhesuunnittelua vastaan. Ehkäisyä vastaan saarnaavat opit eivät siis ainoastaan riistä naisilta määräysvaltaa omaan kehoonsa vaan ovat myös merkittävä tekijä ilmastonmuutoksen kannalta.

Mormonikirkko julistaa omilla englanninkielisillä verkkosivuillaan seuraavasti:
Lapset ovat yksi suurimmista siunauksista elämässä, ja heidän syntymänsä rakastaviin ja hoivaaviin perheisiin on keskeinen Jumalan tarkoitus ihmiskunnalle. Kun mies ja vaimo fyysisesti kykenevät, heillä on oikeus ja velvollisuus synnyttää maailmaan lapsia ja hoitaa heitä. Päätös siitä, kuinka monta lasta ja milloin he hankkivat, on miehen ja vaimon yksityisasia.
MAP-kirkko ei siis suoraan kiellä ehkäisyn käyttöä, mutta määrittellessään lasten synnyttämisen keskeiseksi velvollisuudeksi jokaiselle kykenvälle avioparille, kirkko luo yhteisöön tarpeetonta sosiaalista painetta lasten hankintaan. Tämä ei luonnollisesti ole hyvä asia maapallon ylikansoitusongelman kannalta.

Ongelma ei luonnollisesti rajoitu ainoastaan jo mainittuihin uskonyhteisöihin. Ongelma juontaa juurensa juutalaisuuden syntyyn ja Tooraan.
1 Moos 1:28 Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."
Niin kauan kun tämä jae nähdään Jumalan sanana, ja joissain tapauksissa jopa käskynä, niin tuskin tulemme näkemään siihen uskovissa yhteisöissä maailman biosfäärin kannalta positiiviisia vaikutuksia syntyvyyden hillitsemiseksi.

Ylikansoitus on maailmassa vakava ongelma. Mitä enemmän maailmassa on ihmisiä, sitä enemmän ihmiskunta saastuttaa ja sitä nopeammin saavutamme pisteen, jolloin ylläpitämämme yhteiskunta romahtaa. Näyttääkin siltä, että uskonnot ovat oppeineen iso ongelma tulevaisuuden yhteiskuntarauhalle jos ne jatkavat saarnojaan syntyvyyden säännöstelyä vastaan. Maailmanhistoriasta löytyy lukuisia esimerkkejä yhteiskunnista, jotka ovat romahtaneet kun ne ovat kuluttaneet elintasonsa ylläpidon kannalta kriittiset luonnonvarat loppuun. Nykyihmiselle kriittiseksi muodostunut luonnonvara näyttäisi olevan biosfääri, jonka rajoja koetellaan ylikansoituksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti