keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Tasa-arvoinen avioliitto

Tänään se astui sitten viimein voimaan, kiistelty avioliittolaki. Aito avioliittoliike yritti vielä kaataa tämän lain viime metreillä omalla kansalaisaloitteellaan, mutta tuli eduskunnassa tyrmätyksi äänin 120-48. Tyrmäyksen jälkeen konservatiivien riveissä kiristeltiin hampaita ja Iltalehti uutisoi Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikkon protestoivan siirtämällä vihkisormuksensa toiseen käteen.

Suomalaisten konservatiivien ja uskovaisten protestit eivät kuitenkaan ole jääneet Niikkon symbolisiin eleisiin vaan myös vakavampia tapauksia on pulpahdellut julkisuuteen. Helsingin Sanomat 1.3.2017:
Esimerkiksi musiikkiteatteri Kapsäkin joukkovihkimistapahtumassa on jouduttu varautumaan turvajärjestelyihin, ja tapahtuman tuottaja on saanut jopa tappouhkauksen.
Fanaattisen uskonnollisuuteen liittyvä väkivallanuhka liitetään useammin ääriterrorismiin, mutta tasa-arvoinen avioliittolaki näyttää kirvoittaneet myös niin maltillisina tunnetut suomalaiset mielet uhkailemaan väkivallalla. HS:n uutisessa kyseessä on konkreettinen fyysinen väkivallanuhka, mutta usein vahingolliseen henkiseen väkivaltaan puututaan valitettavan harvoin. Henkiseksi väkivallaksi aiheeseen liittyen luen Ylen uutisoiman päätöksen Kotkasta.
Seurakunta on kieltänyt rukoilun samaa sukupuolta olevien avioparien puolesta kaikissa Kotkan kirkoissa. Käytäntö koskee siviilivihkimisen jälkeen tapahtuvaa rukousta, jonka aviopari voi papilta pyytää. Sukupuolineutraali avioliittolaki tulee voimaan huomenna keskiviikkona.
Julkisrahoitteisena yhteisönä Suomen evankelisluterilaisen kirkon Kotkan seurakunta on päättänyt siis syrjiä seksuaalivähemmistöjä. Seurakunnan tilanne on ongelmallinen ja rikkoo mm. perustuslaissa määriteltyä yhdenvertaisuutta. Samalla Kotkan seurakunta rikkoo nähdäkseni myös uskonnonvapauslakia, jonka §7 edellyttää uskonnollisilta yhdyskunnilta perus- ja ihmisoikeuksien kunnioitusta.

Vaikka monen mielestä kyseessä on kirkon sisäinen asia, niin silti asian suhteen olisikin nyt oiva tilaisuus tarkistuttaa miten sisäinen asia lopulta on. Kotkalaisilla homo- tai lesbopareilla, joka kokevat tulleensa näin kaltoin kohdelluiksi, on nyt mahdollisuus tehdä asiasta tutkintapyyntö poliisille. Mielestäni olisi hyvä jos asiaan saataisin lakia valvovien viranomaisten lausunnot ja mahdollisesti jopa lainvoimainen päätös oikeusasteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti