lauantai 15. maaliskuuta 2014

Ensimmäiset kuulemiset

Niin se sitten alkoi, petosoikeudenkäynti Thomas S. Monsonia tai oikeammin hänen yritystään vastaan. Kyseessä on siis tapaus, josta kirjoitin jo aiemmin. Haastekirjeissä nimettiin MAP-kirkon presidentti Thomas S. Monson vastaajaksi, koska hän on kyseisen yrityksen "Corporation of the President of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints" ainoa omistaja ja kyseinen yritys kerää kaikki MAP-kirkon keräämät varat itselleen. Eilisessä oikeudenistunnossa kuultiin osapuolten argumentit, joiden perusteella tuomari tekee päätöksen prosessin jatkosta.

Kokonaisuudessaan eilinen istunto kesti reilut kuusi tuntia, mikä on aika merkittävää ottaen huomioon kuinka jotkin lakiasiantuntijat olivat aiemmin kommentoineet kuinka tällainen syytekirjelmä heitettäisiin ulos kymmenessä minuutissa. Yksi mediassa asiaa kommentoinut lakiasiantuntija, Neil Addison, oli mm. luokitellut haasteen kohdat "oudoiksi syytteiksi" (bizarre allegations). Vaikea sanoa täältä käsin poikivatko Neil Addisonin kommentit hänelle töitä kun hän asteli kuusihenkisen lakimiesryhmän jäsenenä puollustamaan MAP-kirkkoa oikeussaliin vai oliko hän jo kommenttia antaessaan MAP-kirkon palkkalistoilla.

Sen perusteella mitä oikeussalissa paikalla ollut "Cityworker" -nimimerkillä Internetissä aiheesta raportoiva henkilö kertoo niin MAP-kirkon lakimiehet yrittivät käytettävissään olevin keinoin lähinnä vedota uskonnonvapauteen, kuinka syytekirjelmissä esitetyt asiat ovat uskonasioita eikä niitä opeteta faktoina ja lakiteknisiin asianhaaroihin, joilla yritettiin kiistää Tom Phillipsin oikeus esittää syyteitä, sekä argumentoida kuinka syytekirjelmän hyväksynyt ja lähettänyt tuomari olisi toiminut virheellisesti. MAP-kirkon lakimiesten taktiikkana näytti olevan lähinnä esitettyjen haasteiden hylkääminen vetomalla erinäisiin virheisiin, joita heidän mukaansa prosessissa oli tapahtunut.

Tom Phillipsin asianajajat (3 kpl) sen sijaan tyrmäsivät omassa puheenvuorossaan kirkon asianajajien argumentit toteamalla, että syytekirjelmä ei kosketa teologiaa ja uskomuksia, kuinka kaikilla on oikeus ja vapaus uskoa kuten haluavat. Syytekirjelmässä mainitut kohdat ovat kaikki sellaisia, että kirkon opetukset niistä voidaan todistaa paikkansapitämättömiksi ja kirkon voidaan osoittaa salaavan ja peittelevän oleellisia tietoja ja näin toimiessaan syyllistyy petokseen. Uskonnonvapauden varjolla ei ole oikeutta rikkoa muita lakeja.

Asiaan palataan taas ensi viikolla. Seuraava istunto määrättiin pidettäväksi ensi torstaina 20.3. klo 10 paikallista aikaa Lontoossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti