maanantai 28. lokakuuta 2013

Tuhoaako Mormonin kirja mormonismin?

Näin näyttäisi ainakin uskovan Chris Johnson, joka piti aiheesta luennon Exmormon Foundationin vuosittaisessa konferenssissa Salt Lake Cityssä.
Reilun 80 minuttisen esitelmänsä aikana Chris Johnson käy läpi yksityiskohtaisesti kuinka teoksia kirjoittavat ihmiset ovat "historian vankeja" ja sisällyttävät heille ennalta tuttuja tapahtuamia, käsitteitä ja sanontoja teksteihinsä. Tämä näkyy kaikessa luovassa työssä niin elokuvateollisuudessa kuin kirjailijoidenkin työssä. Kehittyvät tietotekniikan työkalut tarjoavat jo nykyisellään hyviä mahdollisuuksia erilaisten teosten analysointiin ja kirjojen syntyyn vaikuttaneita aiempia teoksia pystytään etsimään tietokannoista vertailemalla teksteissä esiintyviä samankaltaisuuksia ja teemoja.

Entisenä mormonina Chris Johnson on kohdistanut huomionsa Mormonin kirjaan, jonka MAP-kirkko väittää olevan historiallinen aikakirja. Tutkimuksissaan Chris Johnson on kuitenkin löytänyt Mormonin kirjasta selkeitä yhtäläisyyksiä, teemoja ja fraaseja, joita esiintyy 1800-luvun kirjallisuudessa. Merkittävimmät yhtäläisyydet Chrisin mukaan Mormonin kirjalla on 1611 Kuningas Jaakon Raamatunkäännöksen, 1822 Koraanin, The Last War (1820-luvulla yleinen oppikirja New Yorkin kouluissa) sekä erään raskalaisen kirjailijan "The First Book of Napoleon" kanssa. Chrisin mukaan tutkimus myös paljasti kuinka "The Book of Commandments (Oppi ja Liitot -kirjan ensimmäinen versio) ja Abrahamin kirja ovat saman kirjoittajan käsialaa kuin Mormonin kirja.

Chris ja hänen veljensä Mark, jotka tätä tutkimusta tekevät, toteavatkin blogissaan ettei Mormonin kirjaa ole voitu kirjoittaa ennen vuotta 1822 sillä niin runsaita vaikutteita Mormonin kirjan kirjoittaja näyttää saaneen ennen vuotta 1822 julkaistuista kirjoista. Mormonin kirjasta on tosin jo kauan aikaa tiedetty, ettei siinä väitetyille tapahtumille ja kulttuureille löydy arkeologisia todisteita sen koommin uudelta kuin vanhaltakaan mantereelta. Pitää myös muistaa ettei teos kestä kielitieteellistäkään tarkastelua sen sisältäessä sanoja ja käsitteitä 590 eaa. jälkeen syntyneistä kulttuureista, joiden kanssa Mormonin kirjan väitetyillä kansoilla ei ollut minkäänlaista kosketusrajapintaa. Mormonin kirjassa kuvatut tarinat voidaankin lokeroida puhtaasti fiktioksi viimeistään siinä vaiheessa jos Chrisin ja Markin tutkimus hyväksytään ja todetaan tieteellisesti päteväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti